joi, 8 noiembrie 2007

Cum sa.....


..cumpar un Snowboard?
A cumpara un snowboard nu este chiar asa de usor cum pare. Sunt aproximativ 50-100 de companii care fabrica snowboard-uri.Acestea sunt in competitie pentru a va lua banii cu greu castigati(sau ai parintilor vostri :P)
Inainte de a pleca la cumparaturi trebuie sa iti raspunzi la niste intrebari:
Cat de bine stiu sa ma dau cu placa?
Daca esti
--incepator
-newbie,la prima lectie,m-am mai dat de vreo 2-3 ori,
--intermediar
-te dai de vreo 3-10 ori pe an,sari ceva "air",te dai lin fara cazaturi,sau poti face cateva trick-uri modeste
--proRider
-in cazul asta stii cine esti si ce trebuie sa faci
Cum imi place mie sa ma dau mai mult?
Aceasta intrebare este o intrebare decisiva in alegerea unui board. Sunt mai multe stiluri care le poti practica si trebuie sa stii ce iti place mai mult. Daca iti place "free-ride",sau poate preferi "freeStyle" stilul tehnic cu multe trick-uri,sau poate esti un impatimit al muntelui si vrei sa beneficiezi de tot ce are muntele sa iti ofere si practici "stilul Alpin".
In fiecare din acest caz sunt niste criterii ce trebuie luate in considerare pentru alegerea placii dumneavoastra de snowboard preferata.
...cumpar boots?
Pai,in primul rand trebuie sa stiti ce numar purtati. Boots-ii sunt cei mai importanti in cariera dumneavoastra de snowboarderi. Acestia asigura o "calatorie" confortabila si o stabilitate a piciorului. Nu va puteti pune pe o placa de snow cu o pereche de ghete de-ale bunicului,sau sa purtati niste cizme de raion. Boots-ii trebuie sa iti asigure incheietura piciorului sa stea ferma, altfel risti sa iti luxezi piciorul,sau mai grav o fractura a incheieturii.








...cumpar legaturi?
Rolul lor e sa faca transferul energiei de la picioare (prin intermediul boots-ilor) catre snowboard. In plus trebuie sa nu se desfaca atunci cind cazi! Fraza “dar esti prins de placa” am auzit-o de 1000 de ori in special de la persoane care s-au suit in tineretea lor pe schiuri. La snowboard asta e important: sa fii prins de placa si atunci cind cazi (sa mai stabilim ceva - toata lumea cade, chiar si profesionistii) sa te rostogolesti impreuna cu placa. O legatura care se desface iti va rupe ceva, in cel mai bun caz doar un picior. Cele de mai jos se refera la legaturile soft folosite de 95% dintre snowboarderi.
legaturile soft- sunt acele legaturi care le legi cu manuta ta cu 2 curele(strap-uri) si sunt cele mai des folosite dupa cum aminteam mai sus
legaturile Step-in - sunt folosite mai rar, iar acestea se folosesc de sistemul de prindere al schiurilor. Prinderea se face in 3 pasi:calci/apesi-si poti sa pleci :)). Chiar dak boots-ii step-in sunt mai rigizi acestia nu compenseaza 100% faptul ca sunt prinsi numai de talpa.

Dupa ce ti-ai raspuns la aceste intrebari si ai analizat ce e mai bine pentru tine te poti duce sa iti cumperi placa,boots-i si legaturi. Nu uita ca ai nevoie si de un echipament adecvat,imermeabil,sau poti sa te dai ca mine in pantaloni scurti si un hanorac :)). Despre un echipament adecvat vom vorbi intr-un post viitor.

Niciun comentariu: